Új divatmodell Kínából, nekünk

2015.04.10. 15:47

A kínai autóipar legnagyobb ígéretének tűnt a Qoros, amikor 2013 tavaszán felbukkant a Genfi Autószalonon, de azóta sem találkoztunk ilyen autókkal az utcákon. Egyelőre jórészt Kínára koncentrál a Chery és az izraeli állam által alapított vállalkozás.

Ez részben annak köszönhető, hogy eddig lényegében egyetlen típus, a Qoros 3 változatait gyártották: van szedán, ötajtós csapott hátú modell és emelt hasmagasságú telekjáró, de mégiscsak ugyanarról a modellről van szó, amely egyelőre sem minőségben, sem árban nem igazán versenyképes. Ám két héten belül, Sanghajban bemutatkozik az egy számmal kisebb Qoros 2, méghozzá rögtön egy négyméteres szabadidőautó-tanulmányként, amivel az egyik, Európában épp nagyon divatos, és még nem egészen telített piacra érkezhetne meg a márka.

Egyelőre egy szem vázlatot mutattak a tanulmányról, amin csupán néhány részlet vehető ki. Például a Suzuki Swiftére emlékeztető hátsó lámpa vagy a Qoros 3-asról már ismert krómdíszes oldalablak-sziluett. Április 20-án azonban már élőben lehet megnézni az új Qorost, amely új reményt adhat a márka számára. Ehhez persze nem elég a tisztességes megjelenés, elfogadható árat kellene szabni, hisz ebben a kategóriában egy kínai márkának vagy a Dacia Dusterrel kell tudnia versenyezni, vagy a VW-re és a koreai illetve japán riválisokra jellemző minőséget kell produkálni – ez utóbbi pedig aligha jön össze.