A szélvédőre vetíteni már nem menő?

2015.04.11. 09:10

Úgy tűnik, a Mininél már nem igazán menő a head-up display, vagyis a különböző információk kijelzőre való vetítése. Ezt sugallja legalábbis a Google Glass koncepcióját követő okosszemüveg, amelyet a gyerekektől és jó csajoktól is megfosztott Sanghaji Autószalonon mutatnak majd be, egyelőre prototípus formájában.

Az ígéretek szerint a szemüveg elsősorban navigációs adatokat jelenít meg a vezető szeme előtt, de például az aktuális sebességet is mutatja. Ennél izgalmasabban hangzik, hogy a kasznit – nyilván a megfelelően elhelyezett, és a kütyüvel kommunikáló kamerák segítségével – átlátszóvá varázsolja, így csökkentve a holtteret. Ezt a funkciót azonban egyelőre a kiadott képek sem szemléltetik, ezeken az A-oszlop változatlanul a helyén van.

Szintén érdekes funkció lehet az úgynevezett első és utolsó mérföld: ez azt jelenti, hogy a szemüveg nemcsak az autóban ülve navigál, hanem gyalogosan is odavezeti viselőjét a parkoló járműhöz, kiszállva pedig a pontos célállomáshoz.

Maga a kialakítás egyébként szintén nem mindennapi: igen vastag keretet kaptak a lencsék, azonban ha jobban megnézzük, simán beleláthatjuk ezekbe a Mini első fényszóróinak formáját. Azt egyelőre nem tudni, mikor kerülhet sorozatgyártásba a szemüveg, a prototípust azonban az alig több mint egy hét múlva megnyíló Sanghaji Autószalonon már láthatjuk.