Nissanból lesz a platós Mercedes

2015.04.15. 11:23

Mivel a Mercedes platós modelljéről az első hírt a New York Auto Show kapcsán dobták be a köztudatba, sokan arra számítottak, hogy a Mercedes az Észak-Amerikában népszerű óriási pick-upok piacára próbál beszállni. Nos, ezt most egyértelműen cáfolták: a cég haszonjármű-üzletágát vezető Volker Mornhinweg szerint nem szándékoznak kövér cowboyoknak teherautót készíteni, amit aztán csak Észak-Amerikában tudnának eladni.

Egy ilyen lépés nem is lenne túl bölcs: a Ford, a Chevrolet-GMC és a Ram márkák ennek a piacnak a 90%-át viszik, a maradékon pedig a Toyota és a Nissan osztozhat. A Mercedes számára a Renault-Nissannal fennálló szoros együttműködés ugyan lehetővé tenné, hogy készítsenek egy saját változatot a Nissan Titan alapjaira, de úgy tűnik, ennél hasznosabbnak találják a Nissan Navara saját változatát elkészíteni, hisz azzal Észak-Amerikán kívül szinte a világon bárhol szerezhetnek új vásárlókat. A közepes pick-upok ugyanis igen népszerűek Latin-Amerikától Ázsián és Afrikán át Európáig, beleértve olyan, a cég jövője szempontjából kulcsfontosságú országokat, amilyen Kína vagy India, azaz egy kisebb modellel sokkal többet nyerhet a Mercedes.

A Navara alapjainak felhasználása kézenfekvő döntés, hisz bevált típusról van szó, amelyet kívül-belül áttervezni sokkal gyorsabb és olcsóbb, mint saját pick-upot fejleszteni a semmiből. A Renault Kangooból kialakított Mercedes Citan megjelenése óta pedig illúzióink sem lehetnek: a Daimler bármire gond nélkül ráakasztja a háromágú csillagot, ha így szerezhet néhány ezer vásárlót. Itt persze jó esély van rá, hogy a pick-up fülkéjét a felismerhetetlenségig áttervezik, már csak azért is, mert egy alvázas modell esetében ez jóval egyszerűbb, mint önhordó karosszériás autók esetében, és persze mert beígérték, hogy minőségben túllicitálnak bárkit a piacon, amihez minimum a belső tér cseréjére szükség lesz.

Valószínű, hogy a Mercedesnek a gyártásra sem kell sokat költenie, hisz a platós modell készülhet egy gyártósoron a Navarával a Nissan üzemeiben, akár a világ több pontján is. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikorra készülhet el a gyártásra kész Mercedes pick-up, de a Navara kész alapjaira akár két éven belül elkészíthetnék saját modelljüket. Persze minden az átalakítások mértékétől függ: egy komolyabb konverzió kifejlesztése akár négy évig is elhúzódhat. Sietni azonban nincs miért: a Navarából tavaly nyáron mutatták be az új generációt, amely jó eséllyel hat-hét évig gyártásban marad.