Új közös Opel-Peugeot modell jön

2015.04.16. 14:13

Nem újdonság, hogy az Opel lemondott saját dobozos modelljének fejlesztéséről – az viszont váratlan fejlemény, hogy a jelenlegi, Fiat Dobló alapú Combo helyett a Peugeot csoport modelljét veszik át és látják el Opel jelvénnyel a következő generációváltáskor.

Most még Fiat Doblóból készül az Opel Combo, de ez már csak három évig lesz így
Most még Fiat Doblóból készül az Opel Combo, de ez már csak három évig lesz így

Bár a 2000-es évek elején mindenki saját dobozos kompaktot készített, mára egyre kevesebben vállalják, hogy saját erőből fejlesszenek ilyen típusú járművet. Aki teheti, inkább a kategória nagyágyúitól vásárol: a Renault Kangoo így létezik Mercedes Citan néven, és az Opel Combo is a Fiat Dobló klónja már egy ideje. Ám úgy tűnik, ez utóbbi rövid életű partnerség a GM és a Fiat között: az Opel anyavállalata bejelentette, hogy 2018-ban közösen mutatja be a Peugeot-Citroënnel a Citroën Berlingo, a Peugeot Partner és az Opel Combo utódmodelljét.

A recept persze a régi: a franciák fejlesztenek és gyártanak, az Opel pedig csak felveszi a termelés egy részét, és eladja. Ez jól működő modell, hisz kölcsönös előnyökkel jár – az egyetlen vesztes a Fiat, amely elveszíti az Opelt, mint vásárlót. Nem ez az egyetlen közös terv, egy kis Citroën-Opel-Peugeot egyterű gyártását tervezik a General Motors Zaragozában működő üzemében, valamint egy kompakt terepjáróét a Peugeot Socheaux-i gyárában.