Ez még kellett: X4-ellenfél a Benztől

2015.04.20. 14:48 Módosítva: 2015.04.20. 14:50

Ha létezik tökéletesen értelmetlen kategória az apróra szabdalt autópiacon, az a kupésított álterepjáróké. Egyre viszont kétségtelenül jó: profitot termelni. Így aztán a Mercedes sem tudott ellenállni a csábításnak, felkapaszkodott a kissé zsenánt divathullámra, és a BMW X6-os után az X4-esnek is ellenfelet állít.

A BMW sokáig magányosan harácsolta be az X6-ossal és az X4-essel a zsíros profitot, amíg a Mercedes megelégelte a szabadrablást, és úgy érezte, nem hagyhatja őket egyedül. Tavaly év végén bemutatták a GLE Coupét, és a héten zajló Sanghaji Autószalonon leleplezik a kistestvért, a GLC Coupét. Az X4-essel szinte centire megegyező méretű és stílusú terepkupé egyelőre tanulmányautóként pózol a standon, de minden jel arra utal, hogy előbb-utóbb gyártásba kerül: a legfrissebb pletykák szerint 2017-ben.

Először persze a GLK-t váltják le, amely utódja a GLC lesz, feltehetően hasonló, már most is ásításra késztető Mercedes-pofával, de rendes, bakancsszerű sziluettel. Utána következhet a kupé, amely tanulmány-kiadásában egy háromliteres, 362 lóerős V6-os lakik, kilencsebességes automata váltóval és természetesen összkerékhajtással kombinálva. Akárhogy is nézzük, az adatok erőfitogtatást sejtetnek, hiszen az X4-es jelenlegi csúcsváltozatát, a 35i-t minden tekintetben túllicitálják.

Amikor megérkezik a GLC Coupé, ő lehet majd a hetedik SUV a Mercedes kínálatában, amely nem is olyan rég összesen nem állt ennyi modellből. Üzleti szempontból könnyen lehet, hogy sikeres lesz, de a márka imidzsét nem feltétlenül építi.