Van Ford a Mondeón túl

2015.04.22. 11:33

Tovább tombol az Egy Ford elv: ezúttal egy olyan típus, a Taurus is globális típussá válik, amelyről soha nem gondoltuk volna, hogy Észak-Amerikán kívül bárhol megpróbálnák forgalmazni. Most viszont bemutattak egy új változatot, amely Kínában, és talán más piacokon is forgalmaznak majd.

A típus nagy vonalakban azért megegyezik az észak-amerikai Taurusszal, csak az orr-rész kialakításán változtattak. Itt a hűtőmaszk nem dől hátra, hanem függőleges, így szemből még inkább emlékeztet egy óriási Mondeóra. További eltérés a hosszabb tengelytáv: a Kínában bemutatott változaté 11 centivel hosszabb, összesen 2,95 méter, így sofőrös limuzinként árulhatják a gazdag, de vezetni nem tudó kínai üzletembereknek. A legnagyobb Ford személyautót az Ecoboost turbómotor-család 2,7 literes, hathengeres változata kerül, ami a maga 325 lóerejével és bő ötszáz Nm-es nyomatékával bőségesen elég is lehet.

Bár az elsődleges piac Kína, ahol úgy néz ki, egy egész, évi 250 ezres kapacitású üzemet rendez be a Ford a Taurus gyártására, helyi partnerével, a Changannal közösen, úgy hallani, a világ-Taurus másutt is megjelenhet. Ausztráliában és a Közel-Keleten is lehet megfelelő kereslet egy ilyen nagykocsi iránt. Az már kevésbé valószínű, hogy Európában is megpróbálkoznak a bemutatásával, itt valószínűleg a Mondeo marad a csúcsmodell, bár ha valami csoda folytán sikert aratnának a Vignale márkával, az sem kizárt, hogy egy luxuskivitelű változat hozzánk is eljut.