I Bike Budapest: fontos infók, autósoknak

2015.04.24. 16:18

A vártnál is többen regisztráltak az április 25-én, szombaton Budapesten zajló kerékpáros felvonulásra. Az I Bike Budapest szervezői igyekeztek minden eshetőségre készülni. Nem árt, ha az autósok alaposan felkészülnek a torlódásokra, vagy eleve a bringa mellett döntenek, ha tehetik. Elmondjuk, hol lesz tekerés és terelés.

Az utolsó Critical Mass két éve zajlott, ez most nagyobb lesz
Az utolsó Critical Mass két éve zajlott, ez most nagyobb lesz

Négyszáz szervezővel készülnek a holnapi I Bike Budapest kerékpáros felvonulás szervezői és nyilván a rendőrség is ott lesz majd a fontos közlekedési csomópontokon, amikor délután kerékpárosok töltik majd meg a budapesti Bakáts teret és környékét, vagyis a Bakáts és Közraktár utcát, egészen a Dunáig. A környéken tilos lesz parkolni, ezért már ma este érdemes más helyet keresniük a közelben lakóknak.  

A Magyar Kerékpárosklub rendezvényén délután fél négytől gyülekeznek a résztvevők, de ha ránk hallgatnak kettőtől, autóval lehetőleg elkerülik a környéket, mert egy vérbeli közösségi bulira sokan a meghirdetett időpont előtt érkeznek, hogy biztosan jó helyről indulhassanak. A felvonulás négykor kezdődik és az alábbi útvonalon zajlik:

Bakáts tér – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart – Dráva utca – Dózsa György út – Hősök tere – Damjanich utca – Rottenbiller utca – Rákóczi út – Erzsébet híd – Attila út – Alagút – Lánchíd – Akadémia utca - Garibaldi utca - Báthori utca - Honvéd utca - Markó utca - Széchényi rakpart – Margit híd – Margitsziget Nagyrét. 

Íme, mindez térképen:

Az utolsó állomáson összegyűlik majd a tömeg, szól a zene, majd este fél hétkor (vagy amikor a csapat összes tagja beért a célba) mindenki a feje fölé emeli a bringáját, mint a critical massos időkben. Igazi örömünnep lesz ez, nem érdemes háborogni a fennakadások miatt. Ha okosan autóznak, nem is lesz gond. Minden a jó időzítésen és az alapos útvonaltervezésen múlik.

A rendőrség honlapján részletesen írnak a felvonulás kapcsán várható forgalomkorlátozásokról, lezárásokról. Ezeket olvashatták a cikkben is, de érdemes ellenőrzni az oldalt, hátha módosítanak még ezt-azt.

Holnap déltől, délután ötóráig tilos lesz megállni a IX. Bakáts téren, körben mindkét oldalon, Bakáts utca mindkét oldalán a Közraktár utca és a Bakáts tér között. Délután háromtól szakaszosan és időszakosan lezárják a Bakáts teret, a Bakáts utcát, 15 óra 30 perctől a Budapest V., IX., XIII., Soroksári út – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart útvonalat, 16 órától a Budapest I., V., VI., VII., XIII. Dráva utcát, valamint a Dózsa György út páros oldalát a Váci út és a Damjanich utca között, illetve a Damjanich utca – Rottenbiller utca útvonalat, a Rákóczi út Erzsébet híd felé vezető oldalát a Baross tér és az Astoria között, továbbá a Kossuth Lajos utca Erzsébet híd felé vezető oldalát, a Szabad sajtó út Erzsébet híd felé vezető oldalát, az Erzsébet híd Buda felé vezető oldalát, az Attila út – Alagút – Széchenyi Lánchíd útvonalat, a Széchenyi tér – Akadémia utca – Garibaldi utca útszakaszt, valamint a Nádor utcát a Széchenyi utca és a Vértanúk tere között Vértanúk terét, a Báthory utca a Vértanúk tere és a Szemere utca között, Honvéd utca a Báthory utca és a Markó utca között. Lezárják még a Markó utca a Honvéd utca és a Széchenyi felső rakpart közti területet, a Széchenyi felső rakpart - Jászai Mari tér környékét, a Margit híd Buda felé vezető oldalát (itt a forgalmat a villamos sínekre terelik). A lezárásokat mindenhol feloldják, amint elhaladt a menet összes résztvevője.

Tízezer bringás nagyon sok, nagy tempóra biztosan nem kell számítani, viszont több száz méteren hömpölyög majd a tömeg, amerre jár. Aki akár csak egyszer is részt vett a legutóbb 2013-ban rendezett Critical Mass bringás felvonulásokon, tudja mire számíthat. A jó hangulat garantált, a szervezők profik, de az autósok türelmére is számítanak. Szükség is lesz rá. Aki nem szeretne órákat a dugóban tölteni, az autóval kerülje az I Bike Budapest helyszíneit, és úgy általában Budapest belvárosát, így nem bosszankodik majd, amíg a bringások szórakoznak. Van más lehetőség is: üljön bringára és legalább szombaton közlekedjen azzal a városban. Ha jó lesz az idő, nem fogja megbánni. Talán kedvet is kap a tekeréshez.

Friss információk és hasznos tudnivalók az I Bike Budapest hivatalos Facebook oldalán, és a Magyar Kerékpárosklub oldalán találhatók.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.