Olvasói kémfotón a következő Mercedes E osztály

2015.04.24. 17:40

Valószínűleg két éven belül megérkezik az E osztály következő generációja – ennek egy álcázott prototípusáról készített néhány képet olvasónk, Gergő Prágában.

A neten keringő képek alapján egyértelmű, hogy ez már az új E osztály prototípusa, és bár az álcázás miatt sok részlet kivehetetlen, nagy vonalakban azért látszik, hogy mire számíthatunk. Az egyik igazán karakteres változás az új tetővonal. Bár az E osztály állami tisztviselők, középvezetők és taxisok autója, még ide is beszivárgott valami az aktuális Mercedes stílus dinamizmusából, legalábbis a tető kupé-szerű sziluettje erre utal. Ugyanakkor az alig emelkedő övvonal komolyabb karaktert kölcsönöz a típusnak, így valószínű, hogy továbbra is ez marad a kínálat legvisszafogottabb darabja.

Az autó műszaki megoldásairól egyelőre annyit tudunk, hogy itt is az MRA padlólemezre építkeztek a tervezők, akárcsak a C osztály esetében, azaz a fődarabok egy jelentős része azonos lesz a két típusban. A szabványosítás állítólag tömegcsökkenést és merevebb karosszériát is hoz, és persze alacsonyabb előállítási költséget, azaz vaskosabb profitot a Mercedes szármára. Az egységes motorválaszték rég nem újdonság a márkánál – valószínű, hogy a legerősebb modellek kivételével itt is ugyanazokat a négy- és hathengeres motorokat használják majd, amelyeket a C osztályból már ismerünk.

Az eddig kiszivárgott információk arra utalnak, hogy a típus valamikor 2016 második felében mutatkozhat be, bár mire mind az öt karosszéra-változat megjelenik – lesz szedán, kombi, kupé, kabrió és nyújtott, sofőrös szedán – további egy év is eltelhet.