Vadiúj Honda, vadiúj motorral

2015.04.24. 17:06

Az új 1,5 literes turbómotor hamar elterjedhet a Honda kínálatában, elsőként azonban egy belpiacos egyterű, a fura nevű Step WGN kapta meg. A közepes méretű tolóajtós buszlimuzin a japán márkától egész szokatlanul spártai megjelenésű lett.

A gyáriak ezt úgy fogalmazták meg, hogy észak-európai stílusban készítették el a Step WGN külső-belső formáit. Nyilván a skandináv bútortervezésre gondolnak, hisz tényleg a végletes egyszerűség jellemzi a típust, amelyet csak itt-ott törnek meg. Érdekes megoldás egyebek közt a Waku waku gate, azaz a hátsó ajtó, amely felfelé és oldalra is nyitható, emellett a hétszemélyes utastér sem a megszokott elrendezést követi: itt az első és a második üléssor is kétszemélyes, míg a harmadik üléssorba szorítható be három ember – viszont úgy tűnik, a kedvező térkihasználás miatt itt is marad lábtér bőséggel.

A Step WGN-nek persze kicsi az esélye, hogy Japánon kívül is felbukkanjon – talán majd használtautóként néhány év múlva, Angliában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Thaiföldön – viszont az 1,5 literes turbómotor valószínűleg nagy szerepet kap majd az európai Hondákban is. Egy ilyen blokk egymagában, teljes egészében leválthatja az aktuális szívómotor-kínálatot, hisz többféle teljesítménnyel készülhet. A Step WGN-ben 150 lóerős, de ez a maximális turbónyomás változtatásával nyilván egyszerűen és olcsón változtatható, így akár az összes, a Jazz-nél nagyobb típusba ennek az egy motornak a változatai kerülhetnek be.

Az új motor a Step WGN-ben már a mai naptól kapható Japánban, másutt viszont fokozatosan, a modellpaletta frissítésével párhuzamosan várható a felbukkanása.