Érkezhet a legdurvább Golf

2015.04.25. 18:47

Ha sportos és erős Volkswagen Golfról beszélünk, sokaknak a GTI ugrik be elsőként, a csúcsot azonban nem az jelenti. A hetedik generációból is már korábban elkészült az R-kivitel, amely a maga 300 lóerejével és 4Motion összkerékhajtásával igazi élményautónak számít. A németek viszont ezt is tudják még fokozni.

Az R400-at először – tanulmány formájában - a tavalyi Pekingi Autószalonon leplezték le, szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt. Az már akkor is nyílt titok volt, hogy sorozatgyártásba szánják a legdurvább Golfot, most azonban a fejlesztést vezető Heinz-Jakob Neusser is megszólalt. Elmondta, ez a valaha volt legsportosabb Golf, így egyértelmű, hogy zöld utat kap.

Azt persze még nem tudni, hogy a végleges változat mennyiben változik a koncepcióhoz képest, de feltehetőleg megmarad az a kétliteres turbómotor, amelyet jelenleg is gyárt már a vállalatcsoport. Ez 400-415 lóerő közötti teljesítményt jelent, 450 newtonméteres csúcsnyomaték mellett. A brutális erőt hatgangos kézi, vagy duplakuplungos DSG-váltó viszi át a négy kerékre. A 0-100 km/h-s sprinthez 3,9 másodpercre van szükség.

A gyártásra kész változat bemutatására feltehetőleg a szeptemberi Frankfurti Autószalonig kell várni, a kereskedésekbe pedig 2016-ban kerülhet az R400.