Félmilliárd autót gyártott eddig a GM

2015.05.06. 06:12

A General Motor elvitathatatlan érdeme, hogy a legtöbb autót ez a cég gyártotta a történelem során, legalábbis eddig. A pontos számot nehéz megmondani, hisz néhány percenként növekszik a szám, lényegében folyamatosan, de valamikor mostanság lépték át az 500 milliós határt, amelyhez egyelőre más gyártó közel sincsen.

A cég vezérigazgatója, Mary Barra Észak-Amerikában a Fairfaxben működő Chevrolet összeszerelő üzemben tartott ünnepségen egy új autó kulcsainak átadásával ünnepelt: egy iraki veteránnak adta át egy új, még nem is kapható Malibu kulcsait. Ám nem ez volt az egyetlen ünnepség, az Opelnél azt ünnepelték, hogy a félmilliárd autóból 68 milliót a német cég állított elő. Ennek keretében az Opel vezére, Karl-Thomas Neumann maga adott át egy Zafirát egy lojális Opel vásárlónak.

Az 500 millió legyártott autó kapcsán a GM-nél igyekeztek érdekes történeteket előásni a céggel és márkáival kapcsolatban. Például találtak egy nyuigdíjast Minnesotában, aki a mai napig egy 1957-es Chevrolet pick-uppal jár, amelyet 38 éve vásárolt 75 dollárért. Vagy ott van annak az Opel tulajdonosnak a története, aki a világ számos pontjára eljutott az autójával – többek közt Hawaiira is autóval jutott el.

A szép történetek és a nagy hagyományok azonban nem feledtetik, hogy a GM az elmúlt másfél-két évtizedben komoly válságokon ment keresztül, és jelenleg már két riválisa, a Toyota és a Volkswagen is közel ugyanannyi autót ad el, vagy többet, mint a detroiti órás. Pillanatnyilag az észak-amerikai és a kínai piac növekedésének köszönhetően ugyan jól megy a bolt, de a GM már messze nem az a megkérdőjelezhetetlen piacvezető, mint ami a XX. század legnagyobb részében.