Golf 45 millióért – és megéri

2015.05.15. 11:14

Az egyik legnagyobb múltú Volkswagen-specialista tuningcég, az Oettinger is készített egy látványos Golf-átiratot, amelyet a Wörtherseetreffenen mutathatott be. Az 500R ugyan a szabvány Golf technikára épül, de képességei alapján leginkább a szupersportkocsik közé sorolható.

Már a fellépése is igazán drámai: az arasznyi sárvédőszélesítések, az orr-rész hatalmas légbeömlői és a 20 hüvelykes felniken szinte alig láthatóan alacsony profilú gumik révén igazi versenygépnek tűnik, és ezúttal az optikai tuning nem túlzás. Az autó orrába ugyanis a VW konszern egyik legerősebb, keresztben beépíthető motorja került, az Audi RS modellekben használt 2,5 literes öthengeres turbómotor, amelyet ráadásul teljesen átépítettek. Új kovácsolt dugattyúkkal, nagyobb turbófeltöltővel és még nagyobb felületű hűtőrendszerrel 518 lóerőre emelhették a teljesítményét és 680 Nm-re a maximális nyomatékát. Így a szuper-Golf, amely természetesen összkerék-hajtású, 300 km/h feletti csúcssebességet érhet el, és akár 3,4 másodperc alatt is elérheti a százas tempót.

Az igazi meglepetés azonban az, hogy ez csak az alapváltozat, és az Oettinger azt mondja, képes ugyanebből az autóból 600, 650 és 750 lóerős változatot is készíteni, persze annak, aki hajlandó megfizetni az árát. A szupersportkocsi-alázó Golf ugyanis annyiba is kerül, mint egy durva sportautó: az alapkivitel is 150 ezer euróba kerül, ami napi árfolyamon számolva 45,88 millió forint lenne.