Kiengedik a közútra a Google-autót

2015.05.17. 07:36

A Google már jó ideje dolgozik saját önvezető autóján, amely körül már több vita is kialakult. Többek közt az, hogy bár autonóm közlekedésre alkalmas, kormány nélkül – biztonsági okokból – mégsem készülhet. Ezek aztán idővel lecsengtek, most pedig odáig jutott a dolog, hogy Kaliforniában a közútra is kiengedik a gépet.

Először Mountain View városában találkozhatnak vele az autósok, de aggodalomra semmi ok: a volánnál minden esetben ülni fog egy szakember. Bár a Google-nél teljes mértékben bíznak a technikában, azt azonban nem engedhetik meg maguknak, hogy egy esetleges balesettel rombolják a márkaarculatot, így vész esetén az egyébként csak megfigyelőként jelenlévő sofőr beavatkozhat.

Szintén elővigyázatosságból mindössze 40 km/h-s sebességet engedélyeznek az autonóm Google-autónak a hatóságok, bár ennél azért feltehetőleg a tojásforma kiskocsi jóval többre képes. Mindenesetre érdekes kérdés, hogy vajon mennyire lesz megbízható a rendszer, hogyan reagál például az időjárás változásaira, és az esetlegesen felbukkanó váratlan akadályokra.

A vállalat illetékesei azt mondják, a tesztközpontban eddig sikerrel vizsgázott az autó. Hetente több mint tizenötezer kilométert tesznek meg vele, összességében pedig már közel egymillió kilométernyi tapasztalattal rendelkeznek. Ha lehet hinni a közleményüknek, egy-egy átlagos amerikai autósnak 75 évébe telne ennyit vezetni.

Azt egyelőre nem tudni, sorozatgyártásba és kereskedelmi forgalomba mikor kerülhetnek ezek az autók, az viszont biztos, hogy a közeljövőben a sebességkorlátozás feljebb emelésével, és a teszt további városokra, utakra való kiterjesztésével folytatódik a próbaüzem.