Jaguar mentő a leggyorsabb autó mellé

2015.05.20. 18:11

A Bloodhound SSC projekt egyre közelebb araszol a céljához: jövőre, egy kiszáradt dél-afrikai tómederben megkísérlik beállítani az új szárazföldi sebességi világrekordot. Ám addig is sokmindennek kell összeállnia, többek közt szükség lesz egy gyorsreagálású járműre, amely baj esetén hamar érhet a helyszínre, és elláthatja a legsürgősebb mentési feladatokat. E célra egy Jaguart készítettek fel, amelybe a mentőfelszerelésen kívül speciális kommunikációs rendszer is kerül.

A feladatra egy F-Type R AWD-t választottak, ami 550 lóerős és összkerék-hajtású, így stabilan haladhat 200 km/h feletti tempóval a rekordkísérlet helyszínén. Az autóba olyan rádiót építettek, amely alkalmas egy jóval gyorsabb járművel való kommunikációra, és ezt még tesztelték is egy Aero L-39-es repülőgép bevonásával. A rekordkísérlet során ugyanis a Jaguarral követik majd a sugár- és rakétahajtású rekordjárművet, és onnan kommunikálnak majd a pilótával.

A Jaguar persze igyekszik felhívni a figyelmet a sportkocsinak a rekordkíséletben betöltött kulcsszerepével. Többek közt ezért kapott az autó brit zászlós mélykék festést – amilyen a rekordjármű fényezése is – és arany felniket.

A Bloodhound SSC, amelyet egy Nammo hibrid rakétahajtómű és egy, eredetileg az Eurofighter Typhoon vadászgéphez kifejlesztett EJ200-as sugárhajtómű gyorsít összesen 212 kN tolóerővel, az idén még csak teszteken vesz részt. De ha minden a tervek szerint halad, jövőre átléphetik vele az 1600 km/h-t, bő 380 km/h-val megdöntve a jelenleg fennálló sebességi világrekordot.