Most már tényleg újraéled az Alpine

2015.05.26. 06:17

A legendás Alpine A110 sportautó feltámasztásáról már régóta cikkeznek. A Renault korábban a Caterhammel szövetkezve már el is készítette a tanulmányt, a prototípust pedig az akkoriban még a Lotusnál versenyző Kimi Räikkönen is meghajtotta. Tavaly azonban a franciák szakítottak partnerükkel.

Az eredeti Alpine A110 még 1961 és 1977 között készült
Az eredeti Alpine A110 még 1961 és 1977 között készült

A sportkocsi jövője azonban nem vált teljesen lehetetlenné, a Renault önállóan folytatta a fejlesztést. Most azt ígérik, az új koncepcióautót már a június közepi, Le Mans-i huszonnégy órás versenyen leleplezik, ezzel stílusosan választották meg a helyszínt és az időpontot. Laurens Van Der Acker vezető formatervező ugyanakkor azt mondja: ez a gép már nyomokban sem emlékeztet a Caterhammel közös modellre. Kérdés, hogy az idén januárban bemutatott virtuális Alpine Vision Gran Turismóból mentenek-e át valamit.

Ehelyett a 60-as, 70-es évek klasszikus A110-esét idézi majd számos elemében, a dizájn fő irányvonala a retró stílus lesz. Az, hogy milyen technika kerül majd bele, egyelőre titok, de azt pletykálják, hogy 250 lóerő körüli turbós négyhengerest kap, amelyet középen helyeznek el. Emellett a tömeg minimalizálása is lényeges szempont.

A Le Mans-i versenyhétvége június 13-án kezdődik, így addig biztosan várni kell a teljes leleplezéssel. A Renault-nál ugyanis nem akarják idő előtt lelőni a poént, csupán annyit árultak el, hogy egy fantasztikus és meglehetősen hangos autót kapunk. Mindenesetre a bemutató előtt talán még kapunk néhány jól időzített teaser-fotót vagy videót.