Újra lesz városi Audi?

2015.05.28. 06:17

Az Audi egyszer már belekezdett egy ilyen fejlesztésbe – el is ismerték – de aztán egy rossz döntés eredményeképp leállították a programot. Ám úgy néz ki, most ismét nekirugaszkodtak, legalábbis a nyugati lapok szerint készül egy apró városi modell, amely az A1-esnél kisebb, takarékosabb és jobb térkihasználású lehet.

Egyelőre a fejlesztés korai stádiumánál tarthatnak az Audi mérnökei, erre utal az az információ, hogy a tanulmány-változat sem készül el 2016 ősze előtt, a fejlesztés pedig hosszan elhúzódhat – egyes források 2020-as bemutatóról beszélnek. Azt már korábban kizárták, hogy a VW Up! alapjaira épüljön egy Audi modell – sokkal valószínűbb, hogy ismét valami drága trükköt vetnek be, amilyen az A2-es esetében az alumínium karosszéria volt. Nem lehetetlen, hogy itt már az Audi is megpróbálkozik valami hasonló karbon-gyártási eljárással, mint amit a BMW az i modellcsaládjában alkalmaz, hogy a minimumra csökkentse a kiskocsi tömegét. Azt tudjuk, hogy a Lamborghininél folyik ilyen irányú fejlesztés, ahogy az a Sesto Elemento típus kapcsán ki is derült, bár úgy tűnik, a BMW egyelőre előrébb jár az Audinál a karbonszálas műanyag elemek nagy szériás gyártásában.

Az Audi A2-es ezen a téren mintha megelőzte volna a korát, hisz az 1999 és 2005 között gyártott modell hiába kínált alacsony fogyasztást és kompakt méreteket, a magas ár miatt azonban messze nem fogyott annyi, hogy a gyártás nyereségessé válhasson, így utód nélkül búcsúztatták. Ám úgy tűnik, az Audinak hiányzik egy, a BMW i3-ashoz hasonló csúcstechnikás presztízsmodell, amely eléggé szem előtt van ahhoz, hogy a köztudatban maradjon.