Wrangler-riválissal készül a Ssangyong

2015.05.29. 16:15

Saját Wranglerével csapna oda a Jeepnek és a Land Rovernek a Ssangyong. A Tivoli után itt egy újabb világhódításra szánt modell, amivel már az amerikai piacon is lehetnek reményeik.

A XAV-tanulmány Szöulból
A XAV-tanulmány Szöulból

A nyolcvan százalékban az indiai Mahindra tulajdonában lévő koreai márka Európa-hódítással készül a nyárra kis crossoverével, a Tivolival. Céljaik nem szerények: a hazai sikerek után nemhogy számottevő márkaként akarnak felkerülni az európai térképre, de szerény reményük, hogy a kínálatbővítéssel megsokszorozzák az európai eladásaikat. A lendület megvan, és úgy tűnik, nem kicsi, ugyanis az Autocar információi szerint van még kapacitás a Tivoli koreai gyártósorán egy hosszabb tengelytávos városi terepjárónak, de azt már nem első sorban nekünk szánják.

Ez is a XAV
Ez is a XAV

A brit lap információi szerint 2016-ra jön az új modell, ami várhatóan nagyon közeli rokonságban lesz majd az áprilisi Szöuli autószalonon bemutatott XAV tanulmánnyal, lényegében annak gyártásérett változatáról volna szó. Az összkerék-hajtású, off-road dizájterepjáróval konkrétan egy Wrangler-rivális készülne Koreában, mert mint egy belső ember szájából állítólag elhangzott: a Ssangyong Korea válasza a Land Roverre és a Jeepre. Csak nem használják jól a márkában rejlő lehetőséget, tette hozzá. Hogy erről mit gondolnak majd Észak-Amerikában egyelőre nehéz megtippelni, de a koraiak szerint ezzel a Wrangler-koppintással végre lesz keresnivalójuk az ottani piacon.

Ez pedig egy Wrangler
Ez pedig egy Wrangler

Az új koreai terepjáró valószínűleg ugyanazt a négyhengeres 1,6-os benzinest és dízelt kapná, ami a Tivoliban is van, de hallani egy benzin-elektromos hibridről is. És ott van még a márka fejlesztés alatt álló háromhengeres, 1,1 literes turbós benzinmotorja, ami talán elkészül, mire kijön az egyelőre nevesincs újdonság.