Ezekkel az autókkal verné a Porsche az Audit Le Mans-ban

2015.05.30. 11:45

A Nissan után a Porsche is bemutatta a Le Mans-i 24 órásra küldött autóinak dizájnját. A három 919 LMP1-es hibrid háromféle színben indul majd a versenyen, mind a Porsche valamely fontos sikerére/korszakára emlékezve.

Két hét múlva rendezik az idei Le Mans-i 24 órást, a verseny történelmében nyolcvankettedszer rajtol el a mezőny a Circuit de la Sarthe versenypályán az egynapos száguldásra. Ebből a 82 versenyből 16-ot a Porsche nyert, amivel három sikerrel van a kétezres évek futamait uraló Audi előtt. A Porschénak fél évszázados múltja van Le Mans-ban, és ez a múlt sok ikonikus fényezést (Martini, a Gulf vagy a Rothmans) termelt, melyek összeforrtak a győzelmeikkel. Egy hosszas pihenő után az élkategóriába tavaly visszatért márka csakúgy, mint a 2014-es futamon, most is három egységgel indul. A három autó mindegyike másféle korszakot/fogalmat szimbolizál majd festésében.

A 17-es rajtszámú csapat, a Timo Bernard, Brendon Hartley és Mark Webber alkotta hármas autója a tradíció fantázianevet kapta. A piros-fehér festés a legelső Porsche-sikerre emlékezik. 45 éve, 1970-ben egy hasonló színpárossal nyert Hans Herrmann és Richard Attwood egy 917k-val.

Technológia címen fut a 18-as számú autó. Itt mondjuk erősen sántít a nagy lendülettel történelminek mondott párhuzam, ez a fekete-fehér ugyanis a 918 Spyder 2013 szeptemberében elért körrekordjára utal. A három pilóta egyike, Marc Lieb futott vele körbe 6 perc 57 másodperc alatt a Nordschelifén.

A 19-es Porsche jelképezi majd a jelent, pontosabban a visszatérést. Ezt vezeti majd Earl Bamber, Nico Hülkenberg és Nick Tandy.