Új páncélautóból oszlathat a kínai rendőr

2015.06.01. 15:47

A gyors gazdasági nyitás hajlamos elfeledtetni, hogy a Népi Kínában vaskezű egypártrendszer van, és a hatalmon levőknek fel kell készülniük rá, hogy valahol felüti a fejét az elégedetlenség. Nos, mostantól még modernebb autót kapnak a helyi rendőrkommandósok, mint eddig – ez nem felvágós, de semmire sem alkalmas Audi Q7-es, hanem igazi tömegoszlató célszerszám.

A Guangzhou Huakai Vehicle Equipment Co. nevű cég a Ford F550 XL óriá-pick-upból alakította ki az új rendőrségi járművet. A honlapjuk szerint van tapasztalatuk az ilyesmiben, hisz legalább féltucat hasonló karhatalmi járművet kínálnak, a tömegoszlató vízágyútól a páncélozott Transit furgonig. Itt is látszik a rutin: a szögletes karosszéria nem csak megjelenésében tekintélyes, de vastagon páncélozott is – nyilván ezért is választották a Fordnak ezt a modelljét, a 6,8 literes, 362 lóerős V10-es motorral, hisz így a jármű a jelentős plusz súly ellenére is képes 130 km/h-val száguldani.

A karosszérián lőréseket is kialakítottak, de emellett van egy csinos kis torony is a tetőn, gránátvetővel, keresőfényekke és hangosbeszélővel, azaz a tömegoszlatás alapkellékeivel. Persze van hagyományos és infravörös kamerarendszer és elakadás esetére egy elektromos csőrlőt is felszereltek. A 6,7 méter hosszú és 2,36 méter széles óriás páncélzata egyébként B6 osztályú, azaz ellenáll az AK-47 gépkarabély 7,62-es lövedékeinek is, magyarul csak ennél komolyabb katonai fegyverrel lehet benne kárt tenni.

Az efféle átalakítás persze nem olcsó, egy példány ára 1,6 millió jüan, ami napi árfolyamon átszámítva úgy 73 millió forintnak felel meg, és bő hétszerese az alapjául szolgáló Ford F550 XL árának.