A Suzuki elviszi a pénze harmadát Magyarországról?

2015.06.05. 17:43

A száraz tények: a Suzuki Motor Corporation hazatalicskázza a Magyar Suzuki tőkéjének 30%-át, ami 156 millió eurót jelent. Meglepő lépés, amiből számtalan különféle következtetés vonható le, bár ezek többsége nyilván nem több összeesküvés-elméletnél.

A Magyar Suzuki magyarázata mindenesetre így hangzik: pusztán a holt tőke átcsoportosítása zajlik, azaz a Magyarországon megtermelt hasznot viszi el így a Suzuki, hogy ebből a pénzből aztán más területeket fejlesszen. Ez azonban nem érinti a magyarországi üzem működését: sem a készpénztartalék, sem a napi működés finanszírozása nem kerül veszélybe. Állítólag még arra is bőséggel lesz tartalék a tőkecsökkentés után, hogy az igen sikeresnek tűnő Vitara gyártási ütemét fokozzák, ha a kereslet ezt indokolja.

Létezik persze egy másik értelmezés is, amely úgy szólna, hogy a Suzuki szép lassan kihátrálhat Magyarországról. Az elmúlt évek európai piac-összeomlása, a lassú növekedés és számos egyéb körülmény ismeretében – például az esztergomi üzem még mindig nem érhető el autópályán, pedig a pletykák szerint erre évtizedek óta megvan az ígéret az illetékesektől – nem is nagyon csodálkoznánk rajta. Egy ilyen folyamat persze nem gyors és nem egyszerű, de a tőkekivonás akár az első lépés is lehetne.

Talán eszünkbe sem jut ez a lehetőség, ha a Suzuki sajtóközleménye nem azzal indít, hogy kategorikusan kijelenti: semmi nem változik.