Már a Porsche Macant is másolják

2015.06.10. 17:11

Nem ez az első alkalom, amikor a kínai Zotye egyszerűen lenyúlja a Volkswagen konszern valamelyik modelljének formáját, és talán nem is az utolsó, de a cég szemtelensége így is meglepő.

Korábban láthattuk az Audit majmoló Z700-ast, és a VW Touaregre hajazó T600-ast, most azonban úgy tűnik, egy még drágább modell képeit nézegették a tervezők munka közben. A T700 jelzésű szabadidő-autó kiköpött Porsche Macan, különösen profilból. Ugyanaz az ablak-sziluett, ugyanaz az orrforma, csak az arányok nem stimmelnek egészen. A kínaiaknak annyi eszük persze akad, hogy mindenütt változtassanak egy-két millimétert – ennyi valószínűleg elég, hogy a kínai bíróságokon kivédjék a VW esetleges támadását. Exportról azonban biztosan nem lehet szó.

A Zotye nem lopott formát mindig, korábban a Fiattól vásárolták meg néhány régebbi modell gyártósorait, így készült náluk kínai Lancia Lybra és Fiat Multipla is, ám úgy tűnik, most megpróbálnak azzal új híveket szerezni, hogy drága, és Kínában magas presztízsű autókat másolnak. Az Audi és a VW másolása egyértelműen ezt a célt szolgálja, hisz a magasabb rangú állami vezetők zöme a VW csoport modelljeivel jár, de nyilván a Macan-utánzattól is hasonló hatást várnak.

Mindez azért lehet fájdalmas a VW csoportnak, mert a Zotye gyengébb minőségű, egyszerűbb műszaki tartalmú autókat kínál töredékáron. A T700 például 170 ezer jüanba kerül, szemben a Macan 558 ezer jüanos árával. Igaz, ezért a pénzért kétliteres, 177 lóerős turbómotor és fronthajtás jár, de a potenciális vásárlókat ez aligha zavarja majd – a lényeg, hogy messziről úgy tűnjön, Porschéval csapatnak. Később lesz egy 3 literes turbómotoros változat is, bár erről egyelőre nem sikerült adatokat szereznünk.