Háromdimenziós modelleket árul a Ford

2015.06.13. 05:38

A Fordnál úgy gondolják, nem lehet elég korán belépni a háromdimenziós nyomtatás világába. Nem csak virtuális modelleket kínálnak, de kész maketteket is, már ha valaki pont egy Fordot szeretne az asztalára.

Néhány éve még elérhetetlen dolognak tűnt a térbeli nyomtatás, de ma már egyre több a megfizethető áron beszerezhető 3D printer, így egyre többen készíthetnek kisebb-nagyobb tárgyakat otthon. A dologhoz a nyomtatón túl szükség van virtuális 3D modellekre is, ezek elkészítése vagy beszerzése azonban – különösen megfelelő minőségben – nehézséget okozhat. A Ford ezért találta ki, hogy kiadja kínálata látványosabb darabjainak modelljét, vagy ha valaki még nem rendelkezik a megfelelő eszközzel a nyomtatáshoz, akár magát a kész nyomtatott autót is megrendelheti. A modellek 4,99 dollárba, azaz 1387 forintba kerülnek, és egyelőre a Fiesta ST, a Focus ST, a Focus RS, a Shelby GT 350R, az F-150 Raptor és a Ford GT sportkocsi virtuális modellje kapható. Ezen felül 39 dollárért, azaz közel 11 ezer forintért a kész, 1:32 méretarányú modell is megrendelhető, igaz, ahhoz, hogy egy ilyenből tisztességes asztaldísz legyen, még ki kell festeni, hisz az anyag, amiből készül, egyelőre csak egyszínű lehet – azaz makettnek viszonylag drága.

A kezdeményezésnek most még nincs nagy jelentősége, hisz a háromdimenziós nyomtatás még épp csak elkezdett terjedni, de ahogy olcsóbbak lesznek a gépek – ma már 250 dollártól, azaz durván 70 ezer forinttól kaphatók az egyszerűbb printerek – úgy találhat egyre több követőre a Ford kezdeményezése, és válhat elérhetővé egyre több háromdimenziós virtuális modell.