Tizennégy ország, egyetlen tankolással

2015.06.13. 13:22

Andrew Frankel és Rebecca Jackson néhány napja Hollandiából vágott neki annak az útnak, amelynek célja egy Guinness-rekord felállítása volt. Azt vették ugyanis a fejükbe, hogy egy Audi A6 2.0 TDI Ultra volánja mögött a lehető legtöbb országot szelik át egyetlen tank gázolajjal.

Végül sikerrel is jártak, ugyanis összesen tizennégy országot érintettek, mielőtt kifogyott volna az üzemanyag a Brit Autóklub által hitelesített 73 literes tartályból. A 28 órás útba Hollandia, Belgium, Luxemburg, Franciaország, Olaszország, Svájc, Liechtenstein, Ausztria, Németország, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia mellett Magyarország is belefért.

Így végül 1865 kilométert tettek meg, átlagfogyasztásuk pedig az előzetes várakozásokat is felülmúlva 3,1 liter körülire jött ki. Ehhez igazán könnyű lábbal kellett rendelkezniük, az átlagsebességet pedig 80 km/h körül kellett tartaniuk, hogy spóroljanak a gázolajjal. Az autón egyébként a matricázást leszámítva semmilyen módosítást nem végeztek.

Andrew Frankel szerint nagy kihívás volt ez számukra, ugyanis a megszokottnál is sokkal körültekintőbbnek kellett lenniük, és előre kellett olvasniuk a forgalmat ahhoz, hogy a fogyasztást optimalizálva meglegyen a rekord.