Itt a vadiúj Alpine-sportkocsi

2015.06.14. 08:44

Ahogy azt néhány hete megígérték a Renault-nál, a Le Mans-i huszonnégy órás verseny hétvégéjén valóban be is mutatták a vadiúj Alpine-tanulmányt. Ezzel pedig az is beigazolódott, hogy a sportkocsinak valóban nem túl sok köze van a korábban a Caterhammel közösen fejlesztett géphez.

Az Alpine Celebration névre keresztelt koncepcióval – ahogy neve is mutatja – ünnepelnek a franciák. Méghozzá a márka alapításának hatvanadik évfordulóját. A formaterv az előzetes híreszteléseknek megfelelően valóban merített a hatvanas-hetvenes évek legendás A110-eséből, de azt azért túlzás lenne állítani, hogy eldobjuk tőle az agyunkat.

Sportautóhoz illő módon a Celebration is kapott hátsó diffúzort, dupla kipufogót és egy diszkrét szárnyat is. Hátul ráadásul egy olyan ledes ködlámpa is helyet kapott, amely a Forma-1-et idézi. A színösszeállítás kék-narancs, amely szintén Alpine-hagyományokból táplálkozik.

Ami a technikát illeti, a középmotoros kiépítés biztos, de konkrétumokat nem közölt a Renault. Egyes források azt állítják, a Clio RS-ből származó 1,6-os turbómotor került a géptető alá, mások szerint pedig inkább a Megane RS kétliteres turbósát használta a francia gyártó. A váltó duplakuplungos automata, de remélhetőleg a gyártás megkezdéséig kap majd egy jó kézi kapcsolásút is.

A sorozatgyártású változat a hírek szerint az egyik nagy jövő évi autószalonra készül majd el. Talán már márciusban, Genfben is láthatjuk a Celebrationön alapuló utcai sport-Alpine-t.