Kipusztul a benzin-elektromos Civic

2015.06.16. 11:52

Az idén ősszel érkezik a Honda Civic tizedik generációja. Az ígéretek szerint újra jó lesz vezetni, viszont meglepő módon hibrid és gázhajtású változat már nem készül.

Bár a bejelentés elsősorban Észak-Amerikát érinti, hisz a lépcsős hátú és a kupé Civic ott számít igazi népautónak, a szedánt hagyományosan Európába is áthozzák, így, ha némi késéssel is, mi is találkozhatunk majd az új modellel. Még az sem kizárt, hogy ezúttal a határozottan CRX fazonú kupét is elhozzák Európába – jó lenne, hisz ennél formásabb Hondát rég nem láttunk. Az viszont meglepő, hogy a hibridről és a CNG-s változatról is lemondtak, igaz, a Civic valószínűleg nem rúgott labdába a Toyota Prius mellett. A hivatalos indoklás az, hogy az új generáció benzinmotorral is elég takarékos lesz, de valójában inkább arról lehet szó, hogy végre belátták, az IMA hibrid rendszer hatékonyságban meg sem közelíti a konkurenciát.

Valószínű, hogy az IMA helyett lesz valami más – az amerikai Honda vezér, John Mendel dedikált konnektoros hibridhajtást, tisztán elektromos és üzemanyagcellás hajtású modellekről beszélt – ezek közül valamelyik alighanem bemutatkozik a Civicben, de nem valószínű, hogy még az idén.