Wildtwelve: a legújabb olasz sportkocsi

2015.06.18. 06:56

A Torino Design nem túl ismert cég, de most egy igazán érdekes sportkocsit mutattak be, amelyet ráadásul gyártani is szeretnének. A Wildtwelve-be a világ egyik legkisebb V12-es motorja kerül.

A középmotoros kétajtós, amely arányaiban leginkább talán a Lamborghini sportkocsijaira emlékeztet leginkább, műszaki szempontból meglepően fejlettnek tűnik. Egy 3,8 literes, tizenkét hengeres turbómotor hajtja a két hátsó kereket, kilencfokozatú automata váltón keresztül, és két villanymotor az elsőket. Ez a hajtáslánc állítólag 860 lóerő feletti teljesítmény leadására képes, miközben a nagyrészt karbonszálas műanyagból készített karosszériának köszönhetően az autó össztömege mindössze 1450 kg. Ennek megfelelő a dinamikája is, 100 km/h-ra 2,6, 200-ra 6,2 másodperc alatt gyorsulhat, a végsebessége pedig 390 km/h körül lehet.

Úgy tűnik, a típus a nemrég feltámasztott ATS márka csúcsmodelljének szánják a Wildtwelve-et, amely egyes források szerint mintegy harminc példányban készülhet, ugyanabban az üzemben, ahol 1991 és 1995 között a Bugatti EB110-est gyártották. Ez meg is magyarázná, hogy honnan érkeztek a műszaki megoldások: az apró V12-es valószínűleg ugyanaz, amely az EB110 maradék alkatrészeire épülő Edonis sportkocsiba is került – ott villanymotorok nélkül 680 lóerős volt.

Tulajdonképp az sem kizárt, hogy az ATS-nek sikerült megszereznie azokat a régi Bugatti alkatrészeket, amelyeket az Edonis sportkocsikhoz szándékoztak felhasználni, illetve amelyeket a német Dauer Racing vásárolt meg a 90-es években – bár fura lenne, ha kiderülne, hogy a Wildtwelve friss formaterve alatt húsz éve legyártott elemek bújnak meg.