Újabb rekord a Teslánál

2015.06.21. 12:19

A Tesla már mindent elért, amit a polgári elektromos autózásban el lehetett, de most itt egy újabb oklevél a dicsőségfalra: övék a legrövidebb vezetés nélkül töltött idő egy elektromos autóval egy USA-t átszelő út alatt.

Még áprilisban történt, hogy Carl Reese, Deena Mastracci és Rodney Hawk 58 óra 55 perc alatt értek Los Angelesből New Yorkba egy Tesla Model S P85D-vel. Az efféle kelet-nyugat utaknak nagy kultusza van Amerikában, rengeteg rekordot tartanak számon ebben a viszonylatban. A teslás trió például az elektromos autók közt lett csúcstartó, amikor az áprilisi úton kilenc órát faragtak a korábbi rekordból. Ez önmagában azonban csak egy rekord, de mint kiderült, a 4800 kilométeres, közel két és fél napos út alatt született egy másik: csupán 12 óra 48 perc 19 másodpercet töltöttek nem vezetéssel. Ez lényegében megegyezik az akkumulátorok töltésével töltött idővel, ami valószínűsíthetően fedésben volt a résztvevők pisi-kaki-tisztálkodás és egyéb szükségleteire szánt percekkel.

A csapat a Tesla saját, Supercharger nevű hálózatát használta, ahol a Model S-tulajdonosok ingyen tölthetik autóikat. Szaporítja ezeket a kutakat a Tesla rendesen, így már régóta nem újdonság, hogy pusztán Superchargert használva át lehet autózni az USA két partja között.

Az útvonal
Az útvonal

A P85D egyébiránt a Model S csúcsváltozata. Az átdolgozott hajtáslánc plusz egy elektromotort hozott, amivel a Tesla 700 lóerő körülire mondja a teljesítményt. P85D 3,2 másodperc alatt futja nulláról a 100 kilométer/órát, így az első egy-kétszáz méteren a csúcssportautóknak is ellenfele.