Vége brutális pótdíjazásnak a fizetős utakon

2015.06.30. 16:27

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a hazai fizetős utakra vonatkozó útdíjrendelet egyáltalán nem életszerű, mivel hátrányosan különbözteti meg azokat az autósokat, akik tudtukon kívül nem a megfelelő e-matricát váltanak. Csak azoknak enged a pótdíjából, akik egyáltalán nem vásároltak matricát.

Az e-matrica rendszer év eleji megújulása óta a 3,5 tonna alatti furgonok, illetve a nyolc-kilenc fős kisbuszok tulajdonosait arra kötelezték, hogy a korábbi D1-es helyett drágább D2-es úthasználati jogosultságot vásároljanak, ami a tíznapos és havi matricák esetén kétszer annyiba (5950 és 9560 forintba) kerül, mint a személyautóké.

Ez azonban nem volt minden benzinkúton megfelelően feltüntetve, és néha az eladók sem adtak pontos információkat az autósoknak. Így, aki nem hallott más forrásból a változásról, megszokásból D1-es matricát vásárolhatott. A matricarendszerben nincs azonnali visszajelzés sem, ezért a vásárláskor nem derül ki, hogy melyik rendszámhoz, milyen típusú e-matrica tartozik.

A rossz matricát vásárlók így nagyobb bajba sodorták magukat, mintha egyáltalán nem váltottak volna matricát, mert elméletileg minden egyes felhajtás alkalmával megbírságolhatták őket, ha elhajtottak egy autópályakamera előtt. Ezzel szemben, akik nem váltottak e-matricát, vagy lejárt a matricájuk, azokat a jogszabály alapján évente egyszer pótdíjmaximalizálást kérhettek, így maximum két pótdíjat, kétszer 14875 forintot, kellett kifizetniük.

A ma megjelent 34/2015 NFM rendelet alapján, a rossz matricát vásárlókra is él a pótdíj maximalizálás, ugyanúgy két pótdíj mértékben.

A 2015. január 1. és az utak használatáért fizetendő díjjal kapcsolatos egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2015. (VI. 29.) NFM rendelet (a továbbiakban: Módr.) hatálybalépése közötti időszakban, díjkategória tévesztés miatt, ugyanazon üzemben tartó ugyanazon járműve vonatkozásában legfeljebb két pótdíj szabható ki.

A teljes rendeletet a Magyar Közlöny 2015. év 93. számában érhetik el.

Akiket a megújulás óta eltelt időszakban többszörösen büntettek, azok év elejéig visszamenőleg is élhetnek a pótdíjmaximalizálás lehetőségével, ha felkeresik a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. ügyfélszolgálatát.