Visszavonul a Suzuki elnöke

2015.07.01. 14:09

A cégvezetés családban marad, legalábbis a Suzuki új elnök Toshihiro Suzuki lett, Osamu Suzuki, a leköszönő elnök fia. A váltás a cég élén már igazán időszerű volt.

Tegnap egy sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Osamu Suzuki helyét a Suzuki élén fia veszi át. Ezzel talán az autóipar leghosszabb vezetői pályafutása zárul le: a 85 éves Osamu Suzuki 1978 óta áll a vállalat élén. Suzuki úr állítólag már többször foglalkozott a visszavonulás gondolatával, de két lehetséges utódját is elveszítette: Hiroshi Tsuda, aki ügyvezetőként segítette a munkáját, 2008-ban egészségügyi okokra hivatkozva vonult vissza, míg fogadott fia, Hirotaka Ono 2007-ben meghalt.

Azt is kész csodának tartják, hogy Suzuki úr 85 éves koráig viselte a cégvezetés terheit, de a tegnapi sajtótájékoztatóján egyértelművé vált, hogy maga is tisztában van helyzete tarthatatlanságával. „Azt gondoljuk, hogy meg kell újítanunk a vállalatot, de annak is tudatában vagyok, hogy ezt a folyamatot én már nem vihetem végig.” - mondta az idős vezető. Utódja legidősebb fia, Toshihiro Suzuki lesz, aki 56 éves, így akár évtizedekig irányíthatja a családi vállalatot.

Az új elnök nem tapasztalatlan az autóiparban: évtizedek óta dolgozik a Suzukinak, korábban az egyik japán üzemet vezette, majd éveken át volt a Suzuki összekötője a General Motorsnál. A tervek szerint a Suzuki vezetésében a következő öt évben igyekeznek minden idősebb igazgatót fiatalabbakkal leváltani. Egyelőre nem világos, hogy Osamu Suzuki meddig vállal még kisebb-nagyobb szerepet a vállalat vezetésében, de az nem kérdés, hogy a célja most már az irányítás átadása a fiatalabb generációnak.