Nem lesz erősebb Mazda MX-5

2015.07.02. 06:10

Ezúttal a Top Gear tette fel a régi, és minden egyes modellváltásnál megismételt kérdést: lesz-e erősebb MX-5. Nem volna lehetetlen összeütni egy turbós változatot, a Mazdánál egyszerűen nem tartják jó ötletnek. És ennek megvan a jó oka.

Az MX-5 programot vezető Nobuhiro Yamamoto igyekezett elmagyarázni, miért is nem terveznek a kétliteres, 160 lóerős szívómotoros változatnál erősebb kivitelt a sportkocsiból. A szakember szerint igyekeztek olyan egyensúlyt találni, amivel elérhető a maximális vezetési élmény. „Nem érdemes a számokat nézni – ennek az autónak a lényege nem írható le velük” - mondta Yamamoto úr, és valószínűleg igaza van.

A probléma az, hogy egy jóval erősebb motorhoz túl sok alkatrészt ki kellene cserélni. Nem csak a hajtásban, de szükség lenne nagyobb fékekre, merevebb karosszériára, átdolgozott futóműre, és ezzel annyira megdrágulna az a változat, ami már kérdésessé tenné, hogy egyáltalán megvennék-e. Egy 200 lóerő feletti változat ugyanis már a Toyota GT86-os vetélytársa lenne, sőt, egy még erősebb motorral a Nissan 370Z is lőtávolba kerülhetne – ez pedig azt is korlátozná, hogy milyen drágán adhatják az erősebb MX-5-öst.

Ám nem csak arról van szó, hogy nem jön ki a matematika. Az MX-5 tervezői azt igyekeztek elérni, hogy a kis roadster valódi sportkocsi-élményt nyújtson még az átlagsofőr reakcióidejével is kezelhető sebességtartományban, egy áltagos középkategóriás autó áráért, és ezt tökéletesen tudja erősebb motor nélkül is – aki többet szeretne, más gyártóknál bőven megtalálja, amit keres. Vagy ha ragaszkodik a Mazdához, és nem sajnálja a pénzt, nyilván talál majd olyan tuningkészletet, amivel hozzátehet a teljesítményhez, amennyit csak akar.