Kimaradt egy vessző, megúszta a parkolási bírságot

2015.07.05. 17:59

Egy kifelejtett vessző miatt úszta meg a parkolási büntetését egy nő Ohióban. Andrea Cammelleri bíróságig vitte ügyét, ott mondtak ellent az önkormányzat érveinek.

Még tavaly történt, hogy Andrea kisteherautóját elszállították West Jefferson-i háza elöl, amiért 24 óránál tovább parkolt az utcán. A helyi önkormányzati rendelet szövege felsorolja azon járműveket, amelyeket nem lehet egy napnál tovább az utcán tárolni, és itt szerepel a motor vehicle (gépjármű) camper (lakóautó) – vessző nélkül. Ezt olvasva jött elő Andreából az öntudatos állampolgár, és rákeresett a motor vehicle camper kifejezésre a Google-ben, amire a kereső lakóautókat és lakókocsikat dobott ki. Az ő kisteherautójára egyik sem áll, így a bírság sem jogos.

Az önkormányzat vonatkozó szövege helyesen így nézett volna ki: motor vehicle, camper. Ezzel egyszerre fedték volna le a gépjárműveket, lakókocsikat és lakóautókat, de a vessző kihagyásával sikerült csak utóbbiakat. Legalábbis a fellebviteli bíróság szerint, akik kimondták, a vessző hiánya bár egyértelműen gépelési hiba (ahogy arra az önkormányzat is hivatkozott), a jogszabályt szó szerint kell értelmezni. Andrea így megúszta a bírságot, a mindössze 4200 lelkes West Jefferson önkormányzata pedig kénytelen módosítani a rendelet szövegén.