Patika BMW százmilliókért

2015.07.05. 07:32

Az elmúlt napok egyik nagy szenzációja volt, hogy Giorgietto Giugiaro teljesen kiszállt saját formatervező stúdiójából. Az irányítás így az Audi révén már száz százalékban a Volkswagen-csoport kezébe került, de a mester munkáját persze számos sikeres dizájn őrzi.

Ezek egyike a BMW M1-es sportkocsi, amelyből 1978 és 1981 között mindössze 453 darab készült. Közülük csupán három kapott Polaris Silver fantázianevű ezüst fényezést. Az egyik egy soha nem értékesített prototípus, a másik kimondottan a Forma-1 urának, Bernie Ecclestone-nak gyártott példány. A harmadik pedig most éppen eladó.

Az utolsó M1-esek egyikeként, 1981-ben készült a gazdát kereső autó, amelynek órájában mindössze 17500 kilométer van. Középen elhelyezett, hathengeres, 3,5 literes motorja 277 lóerőt teljesít, a 0-100 km/h-s sprinthez mindössze 5,5 másodpercre van szüksége, míg végsebessége 260 km/h. Állapota szinte makulátlan. Ezt persze ára is tükrözi, hiszen 965 ezer dollárt kérnek érte. Ez átszámolva bő 270 millió forintnak felel meg. Egy évvel ezelőtt még kevesebb, mint feleennyiért is kínáltak M1-est.

A BMW-nél egyébként időről időre előkerül az M1 utódlásának terve. A bajorok olykor úgy vélik, nincs szükségük ilyen szupersportkocsira, máskor azt mondják, anyagilag nem fér bele a cégnek. Nem kizárt azonban, hogy jövőre, fennállásuk századik évfordulójára gurítanak valami nagyot.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.