BMW: 600 lóerőnél nem lesz több

2015.07.06. 13:53

A BMW M részlegének vezetője, Frank van Meel beszélt arról, hogy mit terveznek a közeljövőben – vagy még inkább arról, hogy mit nem.

Az egyik érdekes kijelentése arról szólt, hogy a BMW-nél egyelőre 600 lóerő a maximum, és nem is terveznek erősebb autót, legalábbis egyelőre – ahogy van Meel fogalmazott, valószínűleg túlzás is lenne. Mezei szériamodell egyelőre nem is tud ennyit, az M5 is csak a gyári Competition csomag beépítése után, de úgy hallani, a következő M5-os már alapkiépítésben lesz hatszáz lovas. A 4,4 literes biturbó V8-as ennél persze sokkal többet is tudna, ha erőltetnék, de a BMW-nél nyilván végiggondolták, hogy avatatlan kezekben már egy 600 lovas autó is gyorsabban öl mint bármilyen méreg.

Egy picit szomorúbb, hogy van Meel a manuális váltót is temeti: azt mondja, lassan nem igénylik annyian, hogy érdemes legyen foglalkozni a fejlesztésével. Mondjuk ilyet már hallottunk – az előző generációs, V10-es M5-öst például csak szekvenciális automata váltóval mutatták be, aztán vásárlói nyomásra végül is készült belőle kéziváltós kivitel is – de az régóta egyértelmű, hogy a potenciális vásárlók egy része nem akar, és nem is nagyon tud váltókarral és harmadik pedállal vesződni.