Három liter alatt fogyasztott a Civic

2015.07.07. 13:51

A Civic kombi fura egy jelenség, de az 1.6 literes dízelmotorral igazán takarékos lehet – ezt bizonyítja az európai túra, amely Guiness rekordot hozott a gyártónak.

A 25 napos túra Belgiumból indult, és 24 országot érintve, 13 498 kilométer után tért vissza ugyanoda. A Honda európai fejlesztőközpontjának két munkatársa vezette a Civic Tourert, durván napi 7,5 órán át. Így a gyári 3,8 literes átlagnál közel egy literrel kevesebbet sikerült kihozni, 2,82 litert, ami egy tank gázolajjal durván 1500 kilométert jelentett. Mindezt nagypapás vezetési stílussal, és az autópályák, illetve a forgalmasabb települések elkerülésével érték el.

A rekord szövegezése persze kellőképpen speciális: a mostantól a Honda birtokolja a „Legkisebb üzemanyagfogyasztású jármű, amely megjárta a 24, egymással közvetlenül szomszédos EU tagországot” címet. Kérdés, hogy meddig, hisz csaknem minden autógyártónak megvan a spórolva vezető csapata és a takarékos dízelautója, a 2,82 liter pedig nem elérhetetlenül kis fogyasztás.