Új sportmotort készít a Renault?

2015.07.08. 06:20

Bár a Renault nem szűkölködik erős turbómotorokban, a legújabb hírek szerint most fejlesztenek egy teljesen újat, amely hosszabb távon kiválthatja az eddig használt erős négyhengereseket. Az 1,6 és a 2 literes TCe motorokat egyetlen 1,8 literes válthatja ki, amelyet egyszerre használ majd a Renault és a Nissan.

Eddig talán a Renault használta a legtöbb különféle méretű turbómotort, de úgy tűnik, hozzáfognak a kínálat optimalizálásához. Leaglábbis erre utal, hogy az Alpine sportkocsi szériaváltozatába már egy új, 1,8 literes TCe turbómotort építenek, és ugyanez a motor kerülhet a következő Mégane RS változatába, valamint a Nissan Pulsar Nismo sport-kompaktba is. Úgy hallani, háromféle teljesítményszintű változat készül majd, egy 250, egy 275 és egy 300 lóerős. Az új motor hosszabb távon akár az 1,6 literes turbómotor legerősebb változatait is kiválthatná, bár a Clio RS-ben, az Espace-ban és a Talismanban alkalmazott benzines még viszonylag új, így nehéz elképzelni, hogy nyugdíjaznák.

Az Alpine számára egy új dupla kuplungos váltó is kell majd, mivel a jelenleg használt 220 lóerőnél és 260 Nm maximális nyomatéknál többet nem tud átvinni, így ha az új motorral akarják használni, készíteni kell egy bőségesebben méretezett változatot, legalábbis erre utalnak a legfrissebb pletykák.