Napfény hajtja a holland autót

2015.07.13. 06:07

Napfénnyel hajtott autót készítettek a hollandiai Eindhoven műszaki egyetemének hallgatói. A Stella Lux névre keresztelt elektromos gép nyomokban még talán egy igazi személyautóra is emlékeztet, négy személynek kínál helyet, és egy nemzetközi versenyen is rajthoz állnak vele.

Az autó hatótávja akár az ezer kilométert is elérheti – a holland időjárási körülmények között -, csúcssebessége 125 km/h körüli. Sőt, a készítők szerint több energiát képes előállítani, mint amennyi a működéshez szükséges, így a többlet más célokra is felhasználható. Emellett pedig olyan intelligens navigációval is felszerelték, amely az időjárási adatokat begyűjtve segít a legoptimálisabb, napsütötte útvonalat megkeresni.

Az egyetemisták egy nemzetközi versenyre készülnek saját építésű gépükkel. Októberben Ausztráliában állhatnak rajthoz a World Solar Challenge-en, amely során mintegy háromezer kilométert kell megtenniük, átszelve a sivatagot, és hét ellenőrzőpontot is érintve. A Cruiser kategóriába neveznek majd, ahol nemcsak az energiahatékonyság számít, hanem az is, hogy hány fővel ér célba a jármű.