A Volvo saját tuningcéget vásárol

2015.07.14. 14:15

A svéd tuningcég is ugyanarra a sorsra jutott, mint egykor az AMG, amelyet a Mercedes vásárolt fel szőröstül-bőröstül: a Polestar mostantól a Volvo 100%-os tulajdona.

A Polestar eredetileg csak versenyautókat épített Volvo alapokon, de az együttműködés, amelynek nyomán gyors utcai modellek is készülnek, már 1996 óta tart. Ám úgy tűnik, a Volvo nem elégedett meg a szoros együttműködéssel, ezért most felvásárolta a kis tuningcéget. Úgy hallani, egyelőre az S60 és V60 sportváltozataira koncentrálnak, ezekből szeretnének az idén 750 példányt eladni, de hosszabb távon meg szeretnék duplázni a Polestar termelését.

A felvásárlás egyik lehetséges oka, hogy a Polestar tervezőinek következő feladata az XC90 T8 átdolgozása lesz – azé a modellé, amelybe kétliteres turbómotor köré épített, 400 lóerős hibrid hajtásrendszer kerül – és valószínűleg nem szeretnék, ha ez a technológia bármiféle külső cég kezébe kerülne. A Polestar változat a hírek szerint még erősebb lehet, a teljesítménye meghaladhatja az 500 lóerőt.

A szériamodellekkel foglalkozó részleg mellett a Volvo megtartja a versenyautó-építő részleget és a versenycsapatot is, ez utóbbit a korábbi Polestar vezérigazgató, Christian Dahl vezeti majd. Így valószínűleg folytatják a versenyzést a svéd túrakocsi-bajnokságban, és az ausztál V8 Supercars sorozatban is.