Világító karosszérián dolgozik a Ford

2015.07.15. 06:07

A Ford lumineszkáló karosszériaelemekre nyújtott be szabadalmi kérelmet, amelyek – saját megfogalmazásuk szerint – akár dekorációs, akár funkcionális világítási célokat is szolgálhatnak.

Az ötlet tulajdonképp viszonylag egyszerű: a karosszériaelemeken olyan bevonatot képeznek, amely a peremén megvilágítva a teljes felületen fényt bocsát ki. A megoldásnak számtalan lehetséges felhasználása van, például használhatnák az autó egyes, viszonylag nagy felületeit akár index, akár féklámpa helyett – vészfékezéskor például felvillanhatna az autó egész hátsó része vörös fénnyel. De az is elképzelhető, hogy a teljes autót akár különféle, akár folyamatosan változó halvány fénybe borítsák ilyen módon.

A gyakorlati megvalósítást egyelőre persze senki nem látta, így az sem világos például, hogy milyen fényerővel lenne képes világítani egy ilyen karosszériaelem ha a peremét körberakják LED-ekkel. Ráadaásul a járművek által kibocsátható fényekre a világon mindenütt nagyon szigorú szabályozás érvényes. Ám a küszöbneonok népszerűségét ismerve nincs okunk kételkedni benne, hogy az ilyesfajta fény-dekoráció is hamar megtalálná a maga közönségét.