Telefonról irányíthatók az új Mazdák – méregdrágán

2015.07.16. 06:52

A Mazda 6-oshoz és a CX-5-öshöz kiadott programmal az autó számos funkciója irányítható, így beindiítható és leállítható a motor, nyithatók és zárhatók az ajtók, átállítható a légkondicionáló, de meg is határozható az autó pillanatnyi helyzete. Az árképzés viszont érdekes.

A japán gyártó ugyanis 500 amerikai dollárt – átszámítva mintegy 141 ezer forintot – kér a Mazda Mobile Start telepítéséért, amelyre csak a márkakereskedésekben kerülhet sor. Ezen felül évente további 65 dollár, azaz bő 18 ezer forint az előfizetési díj az első év után. A dolognak az a része érthető, hogy csak a tulajdonos mobiljáról működjön a rendszer – végső soron egy ilyen szoftverrel bármikor el lehet kötni a kérdéses járművet – de az ár nem feltétlen érthető, elvégre egy marék bitről van csak szó, aminek a sokszorosítása, miután megírták, már filléres tétel.

Az az érzésünk, hogy ahogy a mobiltelefonok egyre nagyobb szerepet töltenek be az életünkben, úgy lesznek egyre gyakoribbak az efféle megoldások az autógyártók részéről. A Mazda egyike a merész úttörőknek ebből a szempontból, de úgy néz ki, nagyon azért nem akarják, hogy túl gyorsan elterjedjen a megoldás – legalábbis az árképzésükből erre lehet következtetni.