A leggroteszkebb autó Japánból

2015.07.17. 15:05

A Mitsuoka legalább másfél évtizede ijesztgeti a világot öszvér-stílusú autóival, de ezek közül is a Viewt a legismertebb, és máig a legmegdöbbentőbb. A Jaguar Mk.II-es és a Nissan Micra törvénytelen gyerekének most testvére született. Úgy hívják, Viewt Cutie Hatch Back.

Érzésünk szerint ez a lusta – és nyilván olcsó – megoldás a Mitsuoka részéről. Hisz míg a lépcsős hátú Viewt farára csomagtartót kell készíteni, a Micrának ugyanis nincs gyári lépcsős hátú változata, addig a Cukkancs Csapotthátú – ez lenne a név szabad fordításban – csak a Viewt orrát kapja meg, hátulról marad, ami volt: Mirca. Csak két botrányos krómszínű műanyag lökhárítóbaba-utánzat jelzi, hogy nem Nissan, hanem Mitsuoka terméket látunk. Ez pedig még furább egy kombó, ugyanis szemből még mindig az egyki legelegánsabb Jaguar malacszemű mini-me változata néz vissza ránk. Az egész még ijesztőbb, mint eddig, különösen úgy, hogy tudjuk, ebből a Jaguar orrból az 1,2 literes Nissan motor háromhengeres nyüszítése jön. Ki vesz meg ilyesmit, de tényleg?

Persze az a tény, hogy a Mitsuoka ennyi év után még mindig vidáman működik, és ontja a retró-stílusban átépített japán tucatautó-átépítéseket, azt jelzi, hogy Japánban igenis van igény – ki tudja, lehet, hogy a Cutie Hatch Back lesz az új slágertermék.