Felvásárolják a sebességváltó-gyártó óriást

2015.07.17. 11:08

A világ legnagyobb sebességváltó-beszállítóját, a Getragot vásárolja fel a kanadai Magna, méghozzá igazán szép összegért, 1,75 milliárd euróért.

Bár a Getrag a sebességváltó-piacon egyértelműen az első, összességében mégsem igazán nagy vállalat. A 13 üzemben összesen 13 500 embert foglalkoztató cég tavalyi forgalma 3,3 milliárd euró volt – beleszámolva a kínai vegyes vállalatok teljesítményét is – ami a Magna forgalmának mintegy tizedrésze. Így a klasszikus nagy hal bekapja a kis halat szituáció állt elő: a Getrag eddigi tulajdonosai jó pénzt kapnak a cégért, a Magna pedig újabb beszállítói területen jut piacvezető szerephez. A Getrag ezzel valószínűleg még erősebb pozícióba kerül, hisz a Magna stabil anyagi hátterével még szabadabban költhetnek fejlesztésre, mint eddig,

A Magna vezérigazgatója szerint a Getrag ideális befektetés, hisz egy olyan terület legerősebb vállalata, amely ma is dinamikusan fejlődik, és kulcsszerepet játszhat a jövő autóinak takarékosabbá tételében, és erősek a pozíciói Kínában, amely ma már a világ legnagyobb autópiaca. A kanadai Magna korábban is agresszív felvásárlási politikájáról volt híres, bár többszöri próbálkozásuk ellenére sem sikerült nagyobb autógyárat vásárolniuk. Pedig a múltban a Chrysler és az Opel megvételével is próbálkoztak már.