2015.07.22. 12:08

Az Apple leigazolta az autóipari veteránnak számító Doug Bettst, aki tavaly még a Fiat-Chryslernél dolgozott. Nem ő az első szakember, akit nyilvánvalóan nem okosórák programozására vettek fel, és ez egyre valószínűbbé teszi, hogy a cég komolyan gondolja az iCart.

Mindössze annyit lehet biztosan tudni, hogy az Apple-nél évek óta fut egy Titan névre keresztelt projekt, amelynek célja valamilyen autó kifejlesztése, de a vállalatra jellemző titkolózásnak köszönhetően minden ezen túlmutató információ nem több, mint spekuláció. Valószínű, hogy a profiljuknak és az aktuális trendeknek megfelelően elektromos járműről van szó, de ismerve a céget, nem egy meglévő termék, mondjuk egy Tesla konkurensét fogják előállítani, hanem várhatóan valami olyasmit, mint a régóta beharangozott Google-autó, amelynek köze sincs ahhoz, amit jelenleg autónak nevezünk. Lehet, hogy az autonóm közlekedés eljöveteléig még éveket, évtizedeket várni kell, de néhány autóiparban ismert személy elcsábításán kívül más jelét nem látni, hogy óriási erőfeszítéseket tennének, ami jelentheti azt is, hogy hosszú távú, bizonytalan kifutású projekt a Titan, amely lehet, hogy pár év múlva termékké érik, de az sem kizárt, hogy teljesen elsorvad.

Doug Bettsnek mindenesetre minden tapasztalata megvan ahhoz, hogy komolyan elindítsa az Apple-t az autógyártás felé, hiszen a Fiat előtt a majdnem két évtizedig dolgozott a Toyotánál és a Nissannál, alelnöki pozícióban. Megjelenése az Apple-nél kétségkívül jelzés értékű lehet, hogy a cég autógyártási tervei komolyabbak annál, mint amit eddig gondoltunk.

A képeken Franco Grassi dizájner 3D-s terve látható.