Akadálymentesítették a Ford Explorert

2015.07.25. 15:33

Az akadálymentesítés jegyében fogott össze egymással a Ford és a BraunAbility. Közösen készítették el ugyanis az Exploreren alapuló MXV-t, amely rámpával könnyíti meg a kerekesszékesek beszállását.

Az alapkivitelű Ford Explorert számos ponton megváltoztatták. A könnyebb beszálláshoz tolóajtót szereltek fel, így tehát parkolókban is könnyebb a ki- és bepakolás. A kerekesszékesek önállóságát erősíti az elektromosan működtethető rámpa is. Belül pedig variálható az utastér, minden ülés könnyen kivehető, így akár a kormányhoz is odaférhetnek a mozgásukban korlátozottak.

A hajtáslánc ugyanakkor nem változott az alap Explorerekhez képest. Maradt a 3,5 literes V6-os motor, amely 295 lóerő és 345 newtonméteres csúcsnyomaték leadására képes. Fogyasztása városban tizennégy, országúton pedig kevesebb mint tíz liter. A kétturbós Ecoboost V6-os viszont ehhez az átalakított géphez nem rendelhető. Sőt, mivel a padlót a rámpa miatt alacsonyabbra kellett venni, az összkerékhajtás sem fér már el.

Ennek ellenére persze igen jó lehetőséget jelent mindazoknak, akik egy normál személyautóban egészségi állapotuk miatt nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának utazni. A forgalmazás idén ősszel kezdődik meg az Egyesült Államokban. Az első példányt már oda is ígérték Mike Delancey háborús veteránnak.