Vége a huligánkodásnak Londonban?

2015.07.28. 14:53

Ébredt már arra, hogy a lakótelep ügyeletes menője pörgeti a sportmotorját vagy kipufogódoboktól megfosztott autóját? Akkor képzelje el mindezt London tömött utcáin, a világ leghangosabb sportkocsijaival, ráadásul konvojokban. Nem csoda, hogy a városvezetés megelégelte az állandó zajt, a chelsea-i és kensigtoni tanács most büntetésekkel igyekszik visszaszorítani az aszociális viselkedést. 504020

Nyaranta, a Ramadán vallási ünnepet követő időszakban gazdag közel-keleti fiatalok tömegei repülnek Londonba hűsölni. Jellemzően a Perzsa-öböl térségéből származó, a helyiek által csak Gulfie-nek becézett férfiak persze ilyenkor sem hagyatkoznak a tömegközlekedésre; magukkal hozzák méregdrága, egzotikus sportautóikat is, hogy aztán csapatostul villoghassanak a város Knightsbridge körzetében. A Qatar Airways még szolgáltatást is épít a jelenségre: átalakított Airbus repülőikben harmincasával reptetik idea sportkocsikat, egyenként nagyjából 7,5 millió forintnyi összegért.

Mivel az utcák tömöttek és szűkek, esély sincs egy-egy egészséges gyorsulással megmutatni ki a király, az aranyifjak inkább a motorokat túráztatják. Egy öt-hatszáz lóerős sportkocsi esetében ezt kilométerekről hallani, és volt már lakó, aki például tojásdobálásra vetemedett dühében. Ha a törvényt megszavazzák, a motorok pörgetése, a zene bömböltetése, és más egyéb, a nyugalmat zavaró cselekmény is pénzbüntetést von majd maga után. Az már persze más kérdés, hogy tényleg lesz-e visszatartó ereje a pénzbüntetésnek azoknál az embereknél, akik olyan könnyedén adnak ki 100 millió forintnál is többet egy autóra, mintha csak cipőt vennének.