A Volkswagen lenyomta a Toyotát

2015.07.29. 17:25

A Volkswagen ismét megelőzte a Toyotát, így most éppen megint ők számítanak a világ legnagyobb autógyártójának. A verseny azonban továbbra is kiélezett, a németek a trónon ülve sem lélegezhetnek fel.

A rangsor a 2015-ös első félév alapján készült, és az első két helyezett közötte mindössze húszezer autónyi különbség van. A Volkswagen-csoport, beleértve többek közt az MAN-t és a Scaniát is összesen 5,04 millió járművet gyártott az első hat hónapban, míg a Toyota (a Daihatsut és a Hinót is ideértve) 5,02 millióig jutott.

Érdekesség, hogy ez mindkét gyártó estében csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest – igaz, nem túl nagyot. A Volkswagen ugyanis 0,5 százalékkal, a Toyota pedig 1,5 százalékkal kevesebb járművet tudott készíteni a megrendelések alapján, mint tavaly ilyenkor. A versenyben a harmadik helyet a General Motors csípte meg a maga 4,86 millió példányával, ami ugyancsak 1,2 százalékos csökkenés 2014 első feléhez képest.

A küzdelem viszont továbbra sem dőlt el, a gyártók oda-vissza előzgetik egymást. A Volkswagen célja persze az, hogy első helyét év végére is megtartsa, de ez nem lesz könnyű. Tavaly egyébként az egész évet tekintve a Toyota 10,23 millió autóval állt az élen, míg a Volkswagen 10,14, a GM pedig 9,92 millióval követte.