Négy turbóval jöhet az új 7-es BMW

2015.07.31. 12:10

Nem elég a háromliteres 50d-ből három  turbóval kipréselt 381 lóerő, a BMW állítólag egy negyedik turbóval támogatná meg hathengeres dízelmotorját a Frankfurtban érkező új 7-eshez.

Bár a BMW még egy hivatalos közlést sem tett az ügyben, a négyturbós híre tényként hasított végig a szaksajtón. A kiszivárgott hírek szerint annyi biztos, hogy a fejlesztők dolgoznak rajta, de nem valószínű, hogy már a szeptemberi Frankfurti Autószalonra elkészülnek vele. Még az sem egészen tiszta, hogy merre indultak el. Valószínűbbnek tűnik, hogy egy klasszikus feltöltő helyett a három jelenlegi turbó mellé egy villanyturbót tesznek, követve a trendet – akárhogy is: legkevesebb négyszáz lóerőt kipréselnek a sorhatos háromliteresből, ha megkapja a negyedik feltöltőt. A tovább erősített 50d néven futó motor a 750d xDrive-ban jön, később valószínű az X5-ben, az X6-ban és az ötösben is használják majd.

Ebben a szegmensben nem lehet elég komolyan venni az újdonságokat, de a hét év után megújuló 7-es rengeteg újítása mellett legalább ilyen fontos, hogy vázszerkezetének egy része szénszál-erősítésű műanyagból készül, a komplett futóművét áttervezték és alumíniumra cserélték a féknyergeit, így több mint egy mázsával lesz könnyebb az elődnél. A karakteresebb újdonságok közt lesz az elektrohidraulikus működtetésű aktív kanyarstabilizátor, és az összkerék-hajtással kombinálható összkerék-kormányzás, de lesz karmozdulat-vezérlésű fedélzeti rendszer és az új hetes önparkolni is tud. Hogy a négyturbós jön-e, és ha igen mikor és milyen teljesítménnyel legkésőbb Frankfurtban kiderül. A csúcsmotor ettől függetlenül nem ez lesz, hanem a 750i xDrive V8-asa, 450 lóerővel. Addig biztosan, míg nem jön a korábban pletykált ikerturbós V12-es, a 760Li-ben használt hatliteres utóda.