A válás küszöbén a Suzuki és a VW

2015.08.05. 07:07

A Third Point egy befektetési alap, amely, miután bevásárolta magát a Suzukiba, valamelyest belelát a japán vállalat belső viszonyaira. A befektetőcég vezetője szerint közel a megoldás a Suzuki és a VW vitájára, amely állítása szerint szinte megbénította a Suzukit az elmúlt években.

A Volkswagen még 2009-ben vásárolta meg a Suzuki részvényeinek 19,9%-át. De ahelyett, hogy a két autógyártó az ilyenkor megszokott módon feltérképezte volna az együttműködés leghatékonyabb módjait, a két vállalati kultúra durva eltéréseinek köszönhetően meglehetősen komoly konfliktus alakult ki. Ez odáig fejlődött, hogy Osamu Suzuki elnök 2011-ben nyilvánosan is bírálta a Volkswagent, és végül a bíróságon kötött ki az ügy.

A békéltetési folyamat évek óta tart, és a Third Pointtól származó információk szerint már csaknem megszületett a megoldás, bár pontosan nem tudni, hogy hogyan tudják majd visszaszerezni a VW csoport birtokában levő Suzuki részvényeket. Egyes feltételezések szerint egyszerűen visszavásárolnák a részvényeket piaci áron.