2015.08.06. 14:18

A Chevrolet small block V8-asát szinte mindenbe beépítették már, a motorkerékpártól a Daewoo Matizon át a repülőgépekig és helikopterekig – miért épp a kistraktor maradt volna ki? Értelme persze nincs sok, hisz egy kövér gázdfröccs, és kitépi maga alól a füvet, amit addig lenyírt, de lehet, hogy mókának nem rossz.

A konkrét esetben egy Massey Ferguson MF10 kerti kistraktor volt az alap. Primitív kis szerkezet az eredeti, tíz lóerős egyhengeres motorhoz lett méretezve – talán ezért is van, hogy a futóműve a legprimitívebb, ami elképzelhető: hátul merev, elöl pedig egyszerű zártszelvény híd, amely középen egy vízszintes csappal csatlakozik az alvázhoz, és két gumipogácsa akadályozza, hogy túlságosan kibillenjen valamelyik irányba.

Talán mondanunk sem kell, hogy a small blocknak nincs olyan változata – a régi 150-180 lóerősek sem – amely ne lenne drámai túlzás ehhez a vázhoz képest, de a felvételen úgy tűnik, hogy az átalakításokkal egész stabil gépet sikerült összehozni. A hátsó tengely persze nem bírta volna a nyomatékot, ezért egy Ford hátsó tengelyt rövidítettek le, amelyre a Powerglide automata váltón keresztül érkezik a V8-as ereje. Mondjuk így sem látszik, hogy a készítő szívesen taposná tövig a gázt, és ezt valahol meg is értjük: nem lehet könnyű ép bőrrel megúszni, ha egy pillanatra elvész a stabilitás.