A Toyota már dolgozik a Qashqai ellenfelén

2015.08.10. 17:29

A Nissan már a Qashqai második generációjával tarol – úgy néz ki, végre a Toyotánál is meglátták a lehetőséget a kompakt crossoverben. Ha minden igaz, már jövőre megláthatjuk, mit hoztak össze.

A Toyota kínálata Európában viszonylag régóta szinte változatlan. Néhány rétegmodellt leszámítva a 2001-es Corolla Verso volt az utolsó zajos siker, a hagyományosabb modellek, mint az Auris és az Avensis pedig nem túl eredményesek mostanság. A Nissan be is előzte a Toyotát a japán márkák európai népszerűségi versenyében, de a Toyota lassan elkészül saját Qashqai-riválisával, amely ismét a márkára irányíthatja a figyelmet.

A legfrissebb hírek szerint a Toyota a jövő évben tervezi bemutatni a gyártásra kész kompakt crossovert, amely fazonban és méretben is a Qashqai közvetlen ellenfele lehet. Pontosabban 2016 tavaszán, a Genfi Autószalonon mutatnák be a típust, amely formára leginkább a 2014 őszén bemutatott C-HR tanulmányra emlékeztet majd, bár a részletmegoldásai nyilván hétköznapibbak lesznek. Nyilván elvész a tanulmány kupé-jellege, több lesz rajta az üvegfelület és kisebbek a kerekek, de a provokatív stílus marad – ez is olyasmi, ami a Nissannál elég jól bevált, igaz, egy másik modell, a Juke bizonyította, hogy a klasszikustól eltérő karakter is lehet sikeres.

A részleteket egyelőre nem ismerjük, de úgy tudjuk, itt már a Toyota új, moduláris műszaki alapjait alkalmazzák. A TNGA kódjelű platform hasonlóan rugalmas lesz, mint a Volkswagen MQB padlólemeze, és a tervek szerint 2020-ra a Toyota választék fele erre épül majd.