Szlovákiában épül az új Land Rover gyár

2015.08.11. 11:33 Módosítva: 2015.08.11. 11:33

Azt már korábban is hallani lehetett, hogy a brit gyártó új, közép-európai üzemet tervez felhúzni, amelyért Magyarország is versenyben volt. A mai bejelentés alapján már biztos, hogy nem nálunk, hanem Szlovákiában épül fel az üzem, amely a tervek szerint három év múlva kezdhet termelni.

A hivatalos indoklás szerint azért választották épp Nyitrát a beruházás helyszínéül, mert kivételesen erős a környék beszállítói háttere, és a közlekedési infrastruktúra is igen fejlett. A tervek szerint az üzem maximális kapacitásának elérésekor évi 300 ezer autót lesz képes előállítani, a termelés pedig 2018-ban indulhat be. Azt egyelőre nem árulták el, hogy mely típusok készülhetnek majd itt, de logikus feltételezés, hogy a jelenlegieknél kisebb Land Rover terepjáró gyártósorai működnek majd Szlovákiában. A Jaguar Land Rover ugyanis hasonló módon igyekszik növelni a piaci részesedését, mint a közelmúltban a Mercedes: lefelé bővíti a palettát olyan típusokkal, amelyek szélesebb kör számára lesznek elérhetők, mint a Range Rover Evoque, az aktuális belépőmodell.

Egy lehetséges jelölt a Defender utódjaként is emlegetett kis terepjáró, a DC100, amely azonban elődjével szemben elsősorban közúti használatra készül. Nem kizárt azonban, hogy később a Jaguar kínálatában is felbukkan egy olcsóbb, fronthajtású kompakt személyautó, amely az Audi A3, az 1-es BMW és a Mercedes A osztály közvetlen ellenfele lehet.